АНАЛІЗ МЕТОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ ДАНИХ, ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ З БПЛА - Gnatyuk, Sergiy; Kinzeryavyy, Vasyl; Polishchuk, Yuliia; Nechyporuk, Olena; Horbakha, Bohdan (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Стрімкий розвиток безпілотних літальних апаратів (БПЛА), а також розширення їх функціоналу, зумовило підвищення вимог до безпеки та надійності передавання даних. В умовах ведення військових дій, а також при виконані операцій, під час яких збираються конфіденційні дані, захист такоих даних є першочерговим завданням. Практичний стан проведення повітряної розвідки в зоні бойових дій демонструє нагальну потребу створення БПЛА, що здатні виконувати польотне завдання та аеророзвідку в режимі встановлених радіоперешкод, а також підкреслює важливість забезпечення конфіденційності даних про цільові об’єкти, що передаються оптичним каналом для реалізації їх обробки в автоматизованих системах. У цій статті проведено огляд та порівняльний аналіз сучасних криптоалгоритмів, які використовуються для забезпечення конфіденційності даних під час їх передавання радіоканалом з БПЛА до наземних об’єктів. Для багатокритеріального порівняння алгоритмів використовувалась система критеріїв, подібна до конкурсів AES та NESSIE, що пов’язані з розмірами блоку і ключа, режимами роботи, швидкістю шифрування, вимогами до пам’яті та стійкістю до криптоаналізу. Аналіз показав, що кожен криптоалгоритм має переваги та недоліки, а універсальні алгоритми, здатні вирішити усі проблеми конфіденційності в БПЛА, є відсутніми. З огляду на обмеженість ресурсів у процесі експлуатації БПЛА, необхідно створити датасет криптографічних алгоритмів, які могли б розв’язувати різного роду задачі у різних умовах. Саме цим дослідженням і буде присвячена подальша робота авторів у рамках виконуваного наукового проєкту.