ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИКЛАДНИХ АСПЕКТІВ ТЕОРІЇ КОНФЛІКТІВ У СИСТЕМАХ БЕЗПЕКИ - Shevchenko, Svitlana; Skladannyi, Pavlo; Nehodenko, Olena; Nehodenko, Vitalii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Проблема конфліктів та конфліктних ситуацій була завжди у центрі уваги науковців, насамперед, соціологів. Проте сучасний стан даних теорій нараховує велику кількість течій у різних галузях знань. Зустрічаємо їх в історії, філософії, психології, юриспруденції, біології, медицині, педагогіці, культурології, економіці, військовій справі, технічних системах, зокрема в системах безпеки та кібербезпеки. Крім того, є спроби застосувати математичний апарат для моделювання та вирішення окремих питань у процесі прийняття рішення. Цим і зумовлюється актуальність даного дослідження, яке присвячене аналізу шляхів впровадження теоретичних основ теорії конфліктів у систему інформаційної безпеки. У статті проаналізовані погляди вчених стосовно застосування теорії конфліктів у різних науках і дисциплінах. Здійснено огляд літературних джерел в контексті теорії конфліктів у інформаційних системах, виділено дефініцію «інформаційний конфлікт» та його характеристики. Обґрунтовано здійснювати дослідження через взаємодію площин теорії конфліктології та теорії інформаційної та кібернетичної безпеки у трьох ракурсах: «суб’єкт – суб’єкт» або «людина – людина»; «суб’єкт – об’єкт» або «людина – машина»; «об’єкт – об’єкт» або «машина – машина». Для визначення основних характеристик конфліктів у системах безпеки була висвітлена загальна структура та стадії конфліктів. Структура конфліктів у системах безпеки включає визначення меж; змінні стану та діяльності; причинно-наслідкові зв’язки та зворотній зв’язок; кілька взаємопов’язаних підсистем; затримка конфлікту (або вирішення конфлікту). У динаміці конфлікту виділяються такі стадії: виникнення конфліктної ситуації; латентна стадія; активна стадія; стадія завершення конфлікту. У процесі управління конфліктом в інформаційній безпеці окреслена можливість застосовувати аналітичні методи: диференціальні рівняння, теорію прийняття рішень, дослідження операцій та теорію ігор. Дане дослідження є вступом до теорії конфліктів у системах безпеки і може бути використаним у процесі навчальної діяльності студентів спеціальності 125 Кібербезпека.