SOFT SKILLS ДЛЯ РОЗРОБНИКІВ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Trofymenko, Olena; Savielieva, Oksana; Prokop, Yuliia; Loginova, Nataliia; Dyka, Anastasiia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Нині сформувалося розуміння важливості поведінкових компетентностей для ІТ-фахівців. Аналіз публікацій підтверджує зростання потреб і зацікавленості розробників програмного забезпечення у розвитку не лише технічних навичок, а й соціальних (поведінкових) компетентностей для ефективного та дієвого виконання професійної діяльності. Під час співбесід з рекрутами ІТ-компанії намагаються з’ясувати не лише рівень hard skills, а і наявність набору soft skills. На відміну від hard skills, soft skills є спільною мовою емпатії, співпраці та добробуту людей на робочому місці. Їх варто розглядати цілісно, адже вони можуть змінюватися, відповідно до змін у житті людини. Вони формують стійкість і водночас гнучкість команди, що врешті решт впливає на успішність компанії. Кожна конкретна компанія сама визначає свою модель soft skills як набір компетентностей, необхідних для успішного виконання роботи в ній з метою досягнення її стратегічних цілей. Наразі не існує чітко визначеного, усталеного, загальноприйнятого переліку soft skills для розробників програмного забезпечення. У роботі проведено аналіз численних публікацій від ІТ-компаній та сформовано перелік soft skills, найбільш важливих для розробників програмного забезпечення з урахуванням специфіки комунікативних навичок відповідної галузі. Комунікація, робота в команді, управління часом, визнання помилок, емпатія, емоційний інтелект, терпіння, адаптивність, креативність, лідерство, розв’язання проблем і навички роботи з людьми є основними навичками soft skills, які потрібно розвинути розробнику програмного забезпечення, щоб успішно розв’язувати свої професійні завдання в команді, значно покращити продуктивність та підвищити загальне задоволення від своєї роботи. Також у статті досліджено ключові проблеми при формуванні відповідних soft skills та способи їх подолання. Врахування важливості та розвитку соціальних компетентностей працівників сприяє їх спільному залученню до роботи, ефективній взаємодії та зацікавленості у досягненні гарних результатів, високій якості й продуктивності для довгострокової стійкості компанії у глобальному професійному середовищі.