ISO 27001: АНАЛІЗ ЗМІН ТА ОСОБЛИВОСТІ ВІДПОВІДНОСТІ НОВІЙ ВЕРСІЇ СТАНДАРТУ - Kurii, Yevhenii; Opirskyy, Ivan (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Управління інформаційною безпекою в організації може бути складним завданням, особливо враховуючи те, що ця діяльність може охоплювати багато сфер, від фізичної та мережевої безпеки до безпеки людських ресурсів і управління постачальниками послуг. Саме тут стають у нагоді фреймворки інформаційної безпеки, які допомагають формалізувати і уніфікувати процес розробки та реалізації стратегії безпеки. Незважаючи на те, що існує безліч різноманітних фреймворків інформаційної безпеки, найбільш поширеним і використовуваним в усьому світі є ISO/IEC 27001. Він поєднує в собі як досить повний набір засобів контролю безпеки, щоб охопити найважливіші сфери безпеки, так і широку застосовність, що дозволяє впроваджувати цей фреймворк для всіх типів організацій. Проте кіберпростір постійно змінюється, і компаніям потрібно також адаптувати свої підходи до організації процесів інформаційної безпеки. Для реагування на нові виклики і загрози кібербезпеки, Міжнародна організація зі стандартизації (англ. International Organization for Standardization) наприкінці 2022 опублікувала оновлену редакцію стандарту ISO/IEC 27001:2022, яку відтепер повинні брати до уваги усі організації, які мають на меті впровадити та сертифікувати свою систему управління інформаційною безпекою. Метою статті є короткий огляд нової редакції популярного стандарту, і ключових змін у структурі та описі контролів безпеки, а також розробка рекомендацій для досягнення відповідності вимогам оновленої версії стандарту.