ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПРОТИДІЇ АТАКАМ ВІРУСІВ-ВИМАГАЧІВ НА БАЗІ ENDPOINT DETECTION AND RESPONSE - Zhuravchak, Danyil; Dudykevych, Valerii; Tolkachova, Anastasiia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У досліджені розглядаються проблеми та обмеження сучасних систем виявлення та запобігання атакам з вимогами до цих систем, а також потенційний розвиток у цій сфері в майбутньому. Однією з ключових проблем є постійно еволюціонуючий характер атак з використанням програм-вимагачів, що вимагає регулярного оновлення та адаптації систем для забезпечення їхньої ефективності. Іншим викликом є необхідність того, щоб системи могли розрізняти легітимне та шкідливе програмне забезпечення, а також різні типи програм-вимагачів. Для вирішення цих проблем у статті запропоновано низку функціональних та нефункціональних вимог до систем виявлення та протидії програмам-вимагачам. До них відносяться можливість виявлення та реагування на атаки в режимі реального часу або близькому до нього, можливість аналізу та класифікації різних типів програм-вимагачів, а також можливість інтеграції з іншими системами та інструментами безпеки. Крім того, слід також враховувати нефункціональні вимоги, такі як масштабованість, продуктивність та безпека. У статті також представлено детальний аналіз різних типів систем виявлення та протидії програм-вимагачів, що існують на сьогоднішній день, включаючи системи виявлення вторгнень (IDS), системи виявлення та реагування на кінцевих точках (EDR) та сучасні антивіруси. У ньому також представлено порівняння їх сильних і слабких сторін, а також класифікація існуючих рішень відповідно до їх схожості. У роботі представлено алгоритм оцінки якості продуктів для виявлення та протидії програмам-вимагачам. Алгоритм базується на комплексі функціональних та нефункціональних вимог і покликаний забезпечити комплексну та об’єктивну оцінку можливостей різних систем. Алгоритм підтверджено серією тестів та експериментів, які демонструють його ефективність у визначенні найкращих рішень для виявлення та протидії програмам-вимагачам. В цілому, ця стаття містить цінну інформацію та практичні рекомендації для організацій, які прагнуть вдосконалити свій захист від атак з використанням програм-вимагачів.