АНАЛІЗ СТАНУ КІБЕРБЕЗПЕКИ В ПРОВІДНИХ КРАЇНАХ СВІТУ - Khlaponin, Yurii I.; Kondakova, Svitlana V.; Shabala, Yevheniia Ye.; Yurchuk, Liliia P.; Demianchuk, Pavlo S. (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій кіберзлочинності, що є загрозою інформаційній безпеці країни. Визначено місце та роль кібербезпеки в системі національної безпеки. Було проаналізовано стан системи захисту від кібератак в розвинених країнах світу, таких як Франція, Японія, Китай, Південна Корея та Велика Британія. Виявлені основні недоліки та перспективи забезпечення захисту кіберпростору. Використання сучасних інформаційних технологій у державних структурах, а також у суспільстві в цілому, висуває вирішення проблем інформаційної безпеки в число основних. Економіка, логістика та безпека країни все більше залежать від технічної інфраструктури та її захищеності. Для підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю, розвинені країни світу досить давно почали відповідні роботи, необхідні для створення власної стратегії кібербезпеки. Інциденти в сфері кібербезпеки позначаються на життєдіяльності споживачів інформаційних і багатьох інших послуг та кібератаки, націлені на різноманітні об’єкти інфраструктури систем електронних комунікацій чи управління технологічними процесами. Сучасні світові тенденції поширення кіберзлочинності та посилення кібератак свідчать про зростання значення боротьби з нею для подальшого розвитку суспільства, що у свою чергу зумовлює віднесення певних груп суспільних відносин кіберсфери до компетенції правового регулювання. Ситуація, яка склалася на сьогоднішній день з кіберзлочинністю, вимагає постійного удосконалення методів боротьби з кіберзлочинами, розробки інформаційних систем та методів, спрямованих на забезпечення кібербезпеки країни. Необхідними задачами є розробка національної стратегії з кібербезпеки, котра міститиме тактичні та стратегічні пріоритети і завдання у даній сфері для державних органів. Отже, питання безпеки кіберпростору, боротьби з кіберзлочинністю є актуальним як на міжнародному рівні, так і на рівні окремої країни, а тому потребує подальшого розгляду.