ЗАСТОСУВАННЯ КОМБІНОВАНИХ МОДЕЛЕЙ КОМП` ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ - Abramov, Vadym (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Здійснюється огляд засобів моделювання комп’ютерних мереж з метою створення методики вивчення відповідних дисциплін у ЗВО (закладі вищої освіти). Здійснений аналіз позитивних та негативних властивостей віртуальних та фізичних засобів моделювання комп’ютерних мереж. Зроблено висновок, що найкращими для навчальних закладів є комбіновані моделі, які є досить бюджетними і дозволяють складати і вивчати практично необмежені топології мереж, а також отримати досвід роботи з реальним фізичним обладнанням. Аналіз засобів віртуального моделювання показує, що в них закладені засоби взаємодії віртуальної мережі з зовнішнім реальним обладнанням. Це дає можливість створити комбіновану платформу, у якій частина моделі є віртуальна а частина реально фізична. Це дозволяє бюджетними засобами швидко створювати моделі великої кількісті мереж і дає змогу студентам отримати досвіт роботи з апаратними засобами в умовах наближеним до реальних промислових мереж. Платформу комбінованого моделювання дуже зручно використовувати для дослідження систем з «Інтернету речей». Вона допомагає під час проектування моделювати і дослідити реальні системи керування великою кількості віртуальних «Розумних речей», які представлені в новому симуляторі Cisco Packet Tracer 7.0. Цими віртуальними речами можна керувати з зовнішніх засобів реального світу через ноутбуки, планшети і т.і. Створювати для цього реальні програми керування і відповідні програмні засоби і налаштовувати їх в умовах максимального наближення до реальності. Нові технології моделювання є підґрунтям для виникнення нових методика навчання, які використовуються у Київському університеті імені Б. Грінченка.