РОЗРОБКА МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНКИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Ляшенко, Ганна; Шемендюк, Олександр; Бохно, Тарас; Чередниченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті запропоновано методику оцінки інформаційної безпеки держави. Об’єктом дослідження є система інформаційної безпеки держави. Предметом дослідження є розробка методичного підходу до оцінки інформаційної безпеки держави. Сфера практичного використання результатів дослідження: Запропоновані наукові результати доцільно використовувати при проведенні дослідно-конструкторських робіт зі створення інтелектуальних систем збору, обробки та аналізу інформації про стан інформаційної безпеки держави та розробки вимог до апаратного забезпечення та програмне забезпечення цього типу систем. Відмінність запропонованого способу від відомих, що визначає його новизну, полягає в можливості: – ідентифікація та якісна інтерпретація загроз інформаційній безпеці; – моделювання сценаріїв екстремальних ситуацій, спричинених реалізацією загроз інформаційній безпеці; – оцінка ризиків, що мають ознаки кількох класів, та ранжування активів системи інформаційної безпеки держави за ступенем їх критичності; - провести оцінку кількості критично вразливих активів державної системи інформаційної безпеки; - обґрунтувати склад та ймовірність реалізації загроз інформаційній безпеці держави, здатних спричинити екстремальні ситуації в інформаційно-телекомунікаційній системі; - проведення оцінки ризиків від їх впровадження в системах збору, обробки та передачі інформації. Застосування запропонованої методики дозволяє автоматизувати процес аналізу загроз інформаційній безпеці та оцінки ризиків порушення інформаційної безпеки в системах збору, обробки та передачі інформації.