АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ПОШКОДЖЕНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНАСЛІДОК ВПЛИВУ КІБЕРАТАК - Добришин, Юрій; Сидоренко, Сергій; Ворохоб, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У роботі розглядаються технологічні питання вирішення актуальної задачі щодо розробки структурно-логічної схеми, яка є підставою для створення автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, призначеної для відновлення пошкодженого програмного забезпечення внаслідок впливу кібератак. На підставі проведених досліджень процесів діагностування та відновлення програмного забезпечення, розгляду та аналізу наукових робіт у галузі проектування, розробки, впровадження спеціалізованих автоматизованих систем підтримки прийняття рішення запропонована структура автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, яка призначена для відновлення пошкодженого програмного забезпечення внаслідок впливу кібератак. Зазначена система являє собою складну ієрархічну структуру з високим рівнем організації та складається з окремих підсистем, які забезпечують виконання задач діагностування пошкодженого програмного забезпечення, визначення способів його відновлення, призначення оптимальної послідовності технологічних операцій щодо забезпечення працездатності програмного забезпечення після впливу кібератак. Програмні модулі зазначеної системи дозволяють проводити аналіз процесів виходу з ладу програмного забезпечення після навмисних дії, які здійснюються за допомогою засобів електронних комунікацій, а також застосовувати технології діагностування, на базі яких можливо використовувати формалізовані методики рішення окремих задач щодо призначення операцій з відновлення дефектів програмного забезпечення автоматизованих інформаційно-телекомунікаційних систем, а також визначити внутрішній зміст операцій та взаємозв’язки між ними. Впровадження автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, призначеної щодо відновлення пошкодженого програмного забезпечення внаслідок впливу кібератак, дозволяє забезпечити виконання автоматизованого проектування технологічних процесів відновлення пошкодженого програмного забезпечення враховуючі складність формалізації, неповноти і суперечливості інформації, а також застосування певної послідовності управлінських операцій і процедур.