ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТРАТЕГІЙ ПОБУДОВИ ДРУГОГО ТА ТРЕТЬОГО РІВНЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 125 «КІБЕРБЕЗПЕКА» - Соколов, Володимир; Складанний, Павло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
В статті проаналізований світовий ринок з надання освітніх послуг в сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки. Дослідження має на меті порівняти стратегій побудови навчальних програм для другого та третього освітнього рівня для спеціальностей, пов’язаних з інформаційними технологіями, інформаційною та кібербезпекою, а також сформувати рекомендації для гармонізації процесу навчання та міжнародних стандартів. Програми підготовки спеціалістів з кібербезпеки надто швидко застарівають. Оновлення ISO-стандартів проходить приблизно кожні чотири роки. Також стандарт для спеціальності 125 «Кібербезпека» для третього освітнього рівня ще потребує доопрацювання. З’являється проблема формування послідовного процесу впровадження новітніх підходів і практик в навчальні програми. Зростання ринку інформаційних технологій призводить до розширення потреб в спеціалістів з кібербезпеки. Видно, що одночасно відбуваються два процеси: перехід від практичних навичок до фундаментальних знань і навпаки. Найуспішнішими є ті заклади вищої освіти, які можуть комбінувати обидва підходи одночасно. Але для цього потрібно мати в своєму складі експериментальну базу, практичні навчальні лабораторії та штат викладачів і науковців. Таку задачу можуть виконувати лише великі установи. Так як виклики в кібербезпеці постійно змінюються, то від закладів вищої освіти вимагається вдосконалювати свої програми щорічно. Одночасно з процесом оновлення підходів до викладання проходять процеси вдосконалення корпусі міжнародних та галузевих стандартів, а також різноманітних кращих практик та фреймворків. Швидка зміна вимагає не тільки від викладачів постійного вдосконалення, але і від практикуючих фахівців з кібербезпеки. Таким чином, процес постійного навчання має продовжуватися й після формального закінчення магістратури чи аспірантури. В результаті даного дослідження видно, що лише комплексне формування навичок з інформаційної безпеки дозволяє якісно підготувати фахівців. На базі цього приведені вимоги до освітнього стандарту для підготовки спеціалістів та науковців.