ТЕХНОЛОГІЯ BLOCKCHAIN ЯК СКЛАДОВА ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Kulikovskyi, Anton (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
В статті описано використання інформаційно-телекомунікаційних систем в державних і приватних установах та недоліки до побудови інформаційно-телекомунікаційних систем за принципом децентралізації. Проведено аналіз останніх досліджень та публікацій за темою блокчейн. В роботі описано принцип роботи технології блокчейн та способи, якими блокчейн захищає себе від спроб внесення несанкціонованих змін чи видалення даних. Розглянуто доцільність та перспективи використання технології блокчейн в сфері інформаційної безпеки з точки зору тріади сервісів інформаційної безпеки як конфіденційність, цілісність та доступність й зроблено висновки. Із швидким розвитком інформаційних технологій пропорційно швидко збільшується і кількість уразливостей та загроз інформаційно-телекомунікаційних систем, адже більшість цих систем побудована і працює за централізованим принципом. Перспективним напрямком для побудови інформаційно-телекомунікаційних систем є використання принципу децентралізації. Тому важливим є аналіз використання технології Blockchain для побудови децентралізованих інформаційно-телекомунікаційних систем з точки зору інформаційної безпеки.