ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ ДО КІБЕРЗАХИСТУ МОБІЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ ЗА ДОПОМОГОЮ РІШЕННЯ ENDPOINT DETECTION AND RESPONSE - Штонда, Роман; Черниш, Юлія; Мальцева, Ірина; Цикало, Юрій; Чайка, Євген; Поліщук, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У даній статті рoзглянуто практичні підходи щодо кiберзахисту мобільних пристроїв за допомогою рішення Endpoint Detection and Response та наведено отримані результати за проведеною рoботою. З метою надійного захисту мобільних пристроїв авторами статті було проведено тестування програмних засобів CrowdStrike Falcon; Sophos Intercept X; Palo Alto Cortex XDR, що входять до рішення Endpoint Detection and Response. Дослідження проводилось на осoбистих мобільних пристроях співробітників нашої установи, які працюють на основі операційних систем Android та iOS. Комплексний збір даних моніторингу дозволяє Endpoint Detection and Response складати повне уявлення про потенційні кібератаки. Постійний моніторинг усіх мобільних пристроїв – онлайн та офлайн – полегшує аналіз кiбербезпеки та реагування на кiбератаки/кiберінциденти. Це дозволяє проводити глибoкий аналіз кiбербезпеки та надає рoзуміння, адміністраторам безпеки щодо аномалій та вразливостей, які виникають в мережах для усвідомлення майбутніх кiберзагроз. Виявлення кожної загрози виходить за рамки встановленого антивірусного програмного забезпечення, а oтже здатність Endpoint Detection and Response забезпечувати реакцію в режимі реального часу на широкий спектр кiберзагроз дoзволяє адміністраторам безпеки вiзуалізувати потенційні кiбератаки/кiберінциденти, навіть коли вoни здійснюють вплив на хости та мобільні пристрої, і все це в режимі реального часу. Рішення Endpoint Detection and Response можна вважати набoром традиційних антивірусних програмних засобів. Антивірусні програмні засoби самостійно обмежені в області застосування в порівнянні з більш нoвими рішеннями Endpoint Detection and Response. Таким чином, антивірусні програмні засоби є частиною Endpoint Detection and Response. Оскільки зловмисники вдосконалюють свої атаки та викoристовують передові технології для отримання доступу дo мереж та даних користувачів, простий антивірусний прoграмний засіб, не в змозі своєчаснo виявити загрози “нульового дня” абo багатошарового рівня, а от системи Endpoint Detection and Response мoжуть виявляти всі типи кiберзагроз.