МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЗВО - Шестак, Ярослав; Чубаєвський, Віталій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У даній публікації досліджується проблема моделювання інформаційної інфраструктури ЗВО. Відзначається, що інформаційна інфраструктура включає в себе людей, процеси, процедури, інструменти, технології, а також організаційні структури і механізми, необхідні для підтримки функціонування і розвитку суб’єкта господарювання. Інформаційна інфраструктура має відповідні компоненти, кожен з яких має свої характеристики і є певна залежність між інформаційною інфраструктурою суб’єкта господарської діяльності, як функції від її структурних компонентів. Розроблено модель організації електронних комунікаційних мереж в межах визначеного ЗВО та пов’язане з засобами е-комунікацій загального призначення у вигляді кортежу складових структурних компонент, де задіяні структура електронних комунікаційних мереж в межах визначеного ЗВО та пов’язане з засобами е-комунікацій загального призначення, множина об’єктів електронних комунікаційних мереж, які змінюють свій стан в результаті множини певних операцій та користувачів. Показано, що інформаційна інфраструктура ЗВО у вигляді неоріонтованого графа розглядає низку невизначеностей та запропоновано ввести таку структурну компоненту ІІС ЗВО, як інтелектуальна система (ІнС), яка буде поєднуватись на основі нейромережевих алгоритмів та визначених структурних компонентів. Відповідно, інформаційна інфраструктура закладу вищої освіти з інтелектуальною компонентою - це комплексна сукупність інформаційних систем ЗВО/автоматизованих спеціалізованих систем та всіх інформаційних ресурсів, що керуються нейромережвевими алгоритмами та направлені на гармонізацію освітнього процесу та освітньої діяльності.