ОЦІНКА БЕЗПЕРЕРВНОСТІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ОСНОВІ СИНЕРГІЧНОГО ПІДХОДУ - Звєрцева, Наталія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Інформаційні загрози можуть проявлятися в різних формах, що зумовлено особливостями глобальної мережі. Стаття присвячена одному із шляхів вирішення протиріччя, яке полягає в тому, що, незважаючи на велику кількість публікацій, завдання забезпечення безперервності бізнес-процесів в умовах зростання кількості та різноманітності кібератак на об’єкти критичної інфраструктури залишається невирішеним. Це пов’язано з постійною модифікацією та збільшенням кількості кібератак, а також методів і технологій реалізації бізнес-процесів. Тому розробка та вдосконалення методів оцінки безперервності бізнес-процесів є актуальним науковим завданням. У статті досліджено проблему забезпечення безперервності бізнес-процесів в умовах зростання кіберзагроз. Проаналізовано засоби та способи вчинення кіберзлочинів проти об’єктів критичної інфраструктури. Визначено основні стратегії та показники оцінки безперервності бізнесу. Проаналізовано вплив обраних стратегій і рішень забезпечення безперервності бізнесу на значення показників безперервності бізнес-процесів. Проаналізовано основні тенденції розвитку кібербезпеки в контексті вдосконалення засобів і методів здійснення терористичних інформаційних атак на об’єкти критичної інфраструктури. Визначено превентивні заходи для зниження ризику кібератак на національному та міжнародному рівнях. Розглянуто основні завдання забезпечення безперервності бізнес-процесів на основі моделі управління ризиками PDCA, показники оцінки безперервності бізнесу. Проаналізовано вплив обраних стратегій і рішень на забезпечення безперервності бізнес-процесів.