ОНТОЛОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ ЦИФРОВОГО КРИМІНАЛЬНОГО ЗЛОЧИНУ - Власенко, Лідія; Луцька, Наталія; Савченко, Тетяна; Богданов, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті сформовано та досліджено онтологічну модель інформаційних даних цифрового кримінального злочину. Онтологічне моделювання дозволило концептуалізувати знання та ефективно подолати проблеми недостатньої структурованості, неоднозначності та неузгодженості даних та знань в сфері цифрової криміналістики. На основі проведеної класифікації виділено п’ять основних класів (Цифровий злочин, Цифрові сліди, Типи злочинів, Злочинець та Кримінальна відповідальність), до яких відносяться множини користувацьких і некористувацьких екземплярів, в тому числі відповідні статті Кримінального кодексу України та міжнародного права. Користувач формує екземпляри трьох класів: Цифровий злочин, Цифрові сліди та Злочинець. Вони містять персональну інформацію про цифровий злочин та є основними даними користувацької частини онтологічної моделі як бази знань. Класи Типи злочинів та Кримінальна відповідальність є некористувацькими та зміни до них можуть вносити лише фахівці зі служби супроводження моделі. Онтологічна модель реалізована в Protege мовою OWL, що є неформальним стандартом для створення та обміну онтологіями. Із виділених семи зв’язків між сутностями лише три заносяться до онтології користувачем, інші – на основі розроблених правил SWRL, формуються автоматично. Використовуючи мову запитів SPARQL, наведено шаблони пошуку, фільтрації та аналізу інформації в реальному часі, що допомагають виявити складні взаємозв’язки між об’єктами та згенерувати нові онтологічні знання. Результати дослідження підкреслюють важливість онтологічного моделювання в сфері цифрової криміналістики та способів використання SPARQL-запитів для покращення обробки даних, аналізу та розуміння знань у цій галузі.