МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ЗАХИСНИХ ВПЛИВІВ НА ЗОНДУВАЛЬНІ СИГНАЛИ ВИСОКОЧАСТОТНОГО НАВ’ЯЗУВАННЯ - Крючкова, Лариса; Цмоканич, Іван (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Розглянуто процеси формування технічних каналів витоку мовленнєвої інформації методами високочастотного «нав’язування», новий метод технічного захисту інформації від перехоплення цими методами, сутність якого полягає у застосуванні комбінованої активної завади, що змінює властивості зондувального сигналу. Мета роботи — розгляд методичних аспектів визначення параметрів захисних впливів на зондувальний сигнал для забезпечення надійного блокування каналу витоку інформації. Головні завдання експериментальних досліджень — забезпечення максимального ступеню ефективності запропонованого методу технічного захисту, визначення максимального рівня цієї ефективності та визначення оптимальних параметрів захисних сигналів. Основні параметри системи захисту, що підлягають визначенню в результаті експерименту: визначення смуги частот максимально ефективного впливу для кожного виду модуляції, що використовується при перехопленні інформації, та визначення рівнів сигналів максимально ефективного впливу для кожного виду модуляції. Подано результати імітаційних досліджень, проведених для знаходження параметрів захисних сигналів, здатних забезпечити максимально можливу руйнацію інформативних параметрів небезпечного сигналу, і, як результат, створення протидії перехопленню конфіденційної інформації зацікавленими особами.