СИНТЕЗ ДИСКРЕТНО-АЛГЕБРАЇЧНИХ МОДЕЛЕЙ ЕЛЕМЕНТАРНИХ ФУНКЦІЙ ОПЕРАЦІЙ КЕРОВАНИХ ІНФОРМАЦІЄЮ - Рудницький, Володимир; Лада, Наталія; Підласий, Дмитро; Мельник, Ольга (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Анотація. Розвиток сучасних засобів обміну інформацією приводить до зростання вимог в сфері кібербезпеки. Як наслідок значна кількість діючих мало ресурсних криптоалгоритмів може стати в найближчому майбутньому неефективна. Одним з перспективних шляхів розвитку мало ресурсної криптографії вважається СЕТ-шифрування. В статті проводиться аналіз опублікованих результатів моделювання СЕТ-операцій, яка є основою СЕТ-шифрування. В свою чергу основою побудови СЕТ-операцій є елементарні функції. За результатами аналізу встановлено, що елементарні функції операцій керованих інформацією не досліджувалися. Метою даної статті є дослідження елементарних функцій операцій керованих інформацією та розроблення методу синтезу групи елементарних функцій операцій керованих інформацією для автоматизації побудови СЕТ-операцій з заданими характеристиками. В статті показано, що відомі дискретні моделі елементарних функцій операцій керованих інформацією не відображають їх фізичний зміст і особливості використання при побудові СЕТ-операцій. Пропонується для моделювання даних елементарних функцій використовувати дискретно-алгебраїчне представлення. Результати аналізу синтезованих моделей елементарних функцій операцій керованих інформацією дозволили розробити метод їх синтезу. Даний метод адаптований для використання в автоматизованій системі моделювання СЕТ-операцій. Наведено приклади моделей СЕТ-операцій побудованих на основі елементарних функцій операцій керованих інформацією. Розроблений метод синтезу групи елементарних функцій операцій керованих інформацією забезпечує розширення можливостей генерації елементарних функцій для автоматизованої системи побудови та дослідження СЕТ-операцій. Наведені в статті наукові результати створюють можливість експериментального моделювання СЕТ-операцій, алгоритми реалізації яких будуть визначатися як самими операціями, так і інформацією яка перетворюється. Дані операції забезпечать можливість модифікації криптографічного алгоритму під управлінням інформації, яка буде шифруватися.