МЕТОД ВИКЛЮЧЕННЯ ВІДОМИХ СИГНАЛІВ ПРИ СКАНУВАННЯ ЗАДАНОГО РАДІОДІАПАЗОНУ - Лаптєв, Олександр; Зозуля, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Отримання доступу до інформації за допомогою засобів негласного отримання інформації залишається актуальним у теперішний час. Це обумовлено вагомими перевагами до яких відносяться неможливість виявлення фахівця, якій робить прослухування або відео контроль приміщення. Фахівець знаходиться на відстані від цього приміщення. Цілісністю інформації, тому що інформація надходить з першоджерела. Тому проблема виявлення радіосигналів засобів негласного отримання інформації є актуальним науковим завданням. Ця робота присвячена проблематики скорочення часу виявлення сигналів засобів негласного отримання інформації. Виявлення радіосигналів засобів негласного отримання інформації обтяжується тим, що засоби негласного отримання інформації нового покоління працюють у цілком дозволеному радіодіапазоні і їх виявлення у приміщенні, яке межує з іншими, заповненими радіопристроями є проблематичним. Зараз вже практично увесь доступний радіочастотний спектр залучений під роботу різноманітних радіопередавачів. Це викликає ускладнення виявлення радіосигналів засобів негласного отримання інформації, особливо у великих містах. У роботі здійснення розробка методу видалення відомих сигналів, якій дозволяє, на відміну від існуючих методів, враховувати відомі сигнали ще на етапі перетворення. Процес перетворення є необхідним процесом у роботі автоматизованих комплексів виявлення радіосигналів. Він застосовується на першому етапі, ще до процесу виявлення сигналів. Це надає велику перевагу , у часі, приблизно у два рази скорочує час пошуку випадкових радіосигналів. Це дозволяє виявляти імпульсні радіосигнали короткої тривалості, тобто виявляти радіосигнали імпульсних засобів негласного отримання інформації, та частково вирішити наукове завдання виявлення імпульсних засобів негласного отримання інформації, які працюють в приміщеннях, де обробляється інформація з обмеженим доступом. Напрямком подальших досліджень є розробка або удосконалення методів та алгоритмів визначення автоматизованими комплексами сигналів засобів негласного отримання інформації, які працюють під прикриттям радіочастот маючих дозвіл на роботу у цьому радіодіапазоні.