ТЕОРЕТИКО-ІГРОВИЙ ПІДХІД ДО МОДЕЛЮВАННЯ КОНФЛІКТІВ У СИСТЕМАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Шевченко , Світлана; Жданова, Юлія; Складанний, Павло; Бойко, Софія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
кількості та складності кіберзагроз примушує вивчати не лише технічні аспекти кібербезпеки, але й соціальні та взаємодії між учасниками цифрового простору. Теоретико-ігровий підхід відкриває можливості для більш глибокого розуміння виникаючих конфліктів та розробки ефективних стратегій управління для забезпечення кібербезпеки. У цьому контексті, важливо досліджувати, як теорія ігор може бути застосована до аналізу конфліктів у кіберпросторі та які практичні висновки можна зробити для вдосконалення систем кібербезпеки в цілому, що й визначило актуальність і важливість даної роботи. Спираючись на наукову літературу, було здійснено огляд різних підходів до застосування теорії ігор в системах інформаційної та кібернетичної безпеки. Виділені основні поняття концепції теорії ігор, такі як гравець, стратегія, виграш та втрата, що дозволяє структурувати та розуміти взаємодії в системах безпеки. Охарактеризовані найбільш поширені види ігор з точки зору управляння інформаційною безпекою: максимінна рівновага, рівновага Неша, Парето-оптимальні ситуації, рівновага Штакельберга. Розроблено формальний опис моделі гри в умовах конфлікту та механізм застосування теорії ігор до моделювання рішень у конфліктних ситуаціях в системах безпеки. Представлено предметну область гри конфліктної ситуації для кожного з рівнів «суб’єкт-суб’єкт»: рівень особистості (зловмисник – користувач); рівень бізнесу (внутрішній та/або зовнішній порушник — керівник компанії); рівень держави (порушники/хакери — державні установи, державні діячі); рівень міжнародних відносин (держави, група суб’єктів/хакерів — установи та/або політичні лідери іншої держави). Запропоновано конкретні сценарії управління конфліктними ситуаціями у системах безпеки за допомогою теоретико-ігрового підходу. Результати дослідження можуть бути використані у практиці вирішення конфліктних ситуацій в організаціях, слугувати для розробки програмного забезпечення з цієї проблеми, а також в якості навчального матеріалу для студентів спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації.