МОДИФІКАЦІЯ КРИПТОГРАФІЧНОГО АЛГОРИТМУ А5/1 ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМУНІКАЦІЙ ПРИСТРОЇВ IOT - Корнієць, Віктор; Черненко, Роман (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Мережі інтернету речей є високо диверсифікованими з точки зору великої кількості пристроїв з різними характеристиками, операційних систем, алгоритмів захисту, протоколів передачі інформації. Криптографічні алгоритми не можуть однаково добре функціонувати на різних пристроях, більшість з них демонструє низькі показники швидкості шифрування та високі вимоги до пам’яті на 8-бітних пристроях класу С0. У статті розглядається модифікація криптографічного алгоритму A5/1 для застосування в мережах інтернету речей 8-бітними пристроями з обмеженими обчислювальними ресурсами. Сформовано модель загроз в якій визначено основні загрози та можливі методи для їх нейтралізації, зокрема методи криптографічного захисту. За рахунок розробленої модифікації вдалось усунути основні недоліки А5/1 у випадку застосування для захисту інформації в мережах інтернету речей, зокрема збільшити довжину ключа, підвищити імітостійкість, оптимізувати до використання на 8-бітних пристроях. Запропоновані заміни бітової обробки даних на байтову дозволили покращити криптографічні якості і підвищити зручність застосування алгоритму на пристроях з обмеженими обчислювальними ресурсами. За результатами статистичних тестів шифруюча послідовність може вважатись випадковою рівномірно розподіленою. Для застосування модифікованого алгоритму було побудовано криптографічний протокол з методами ідентифікації пристроїв та безпечного управління ключами. Запропоновані рішення були практично реалізовані та апробовані та досягнута прийнятна швидкість шифрування для багатьох застосувань на 8-бітному пристрої.