ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ КІБЕЗЛОЧИНІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЗА ДОПОМОГОЮ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ІНЦИДЕНТІВ ВІРУСІВ-ВИМАГАЧІВ - Гарасимчук, Олег; Партика, Андрій; Нємкова, Олена; Совин, Ярослав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У сучасному світі, де цифровізація стрімко зростає, кібербезпека виходить на значущий план у захисті національної безпеки, економіки та суспільного добробуту. Критична інфраструктура, як-от енергетика, транспорт, фінансові служби та медичні установи, особливо вразлива перед обличчям загроз кібербезпеки, зокрема від вірусів-вимагачів. Пропонований нами інтегрований підхід до зміцнення кібербезпеки та розслідування кіберзлочинів у цих сферах акцентує на важливості системи моніторингу інцидентів. Він опирається на три ключові стовпи: розробку передових систем моніторингу, що впроваджують штучний інтелект для оперативного виявлення та аналізу загроз; глибоку комплексну оцінку ризиків для виявлення потенційних вразливостей; та активну міжвідомчу співпрацю для координованого реагування на інциденти. Детальний розгляд технічних аспектів системи моніторингу, включно з її архітектурою та алгоритмами машинного навчання, висвітлює її здатність до прогнозування та виявлення кіберзагроз в реальному часі. Також обговорюються правові та етичні виміри збору та обробки даних, що є критично важливими для забезпечення приватності та довіри. Аналізуючи випадки з реальної практики, ми демонструємо, як інтегрований підхід може значно підвищити рівень кібербезпеки, забезпечуючи ефективне виявлення, швидке реагування та нейтралізацію кіберзагроз. Особлива увага приділяється успішним випадкам виявлення та блокування атак, що підкреслює значення комплексного підходу до захисту критичної інфраструктури. У заключній частині статті ми розглядаємо перспективи розвитку кібербезпеки критичної інфраструктури, акцентуючи на необхідності неперервного оновлення технологій, вдосконалення методик оцінки ризиків та розширення рамок міжвідомчої та міжнародної співпраці. Підкреслюється важливість адаптації до змінюваного кіберландшафту та впровадження інноваційних рішень для зміцнення стійкості перед обличчям новітніх загроз. Ця стаття вносить вагомий вклад у формування інтегрованих стратегій кібербезпеки, підкреслюючи, що поєднання передових технологій моніторингу, глибокої оцінки ризиків та міцної міжвідомчої співпраці може суттєво підвищити здатність суспільства ефективно протистояти кіберзагрозам та забезпечити безпеку критичної інфраструктури.