ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНИХ МЕТОДІВ ЩОДО ПРОГНОЗУВАННЯ ФІШИНГОВИХ АТАК - Добришин, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті запропонована методика щодо прогнозування так званих фішингових атак, які є поширеною формою здійснення кіберзлочинів, кількість яких з кожним роком зростає, а також збільшується рівень їхнього шкідливого впливу на інформаційні системи об’єктів критичної інфраструктури. Для аналізу трендів та прогнозування фішингових атак використані статистичні дані, що опубліковані в наукових працях вітчизняних та зарубіжних дослідників, а також оприлюднені інтернет-виданнями провідних консалтингових компаній, що працюють у сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки. У якості інструментів дослідження та прогнозування фішингових атак були обрані статистичні методи на основі застосування часових рядів як одного із популярних підходів, що використовується до прогнозування різних технологічних та економічних процесів. Це дозволило здійснити аналіз типів та шаблонів фішингових атак, за яким зловмисники вчиняють дії щодо порушення роботи програмного забезпечення інформаційно-комунікаційних систем та автоматизованих комплексів. На основі аналізу часових рядів, здійснено побудову моделі тренду щодо кількості виявлених фішингових атак за період 2020–2023 рр. та виконано розрахунок прогнозованої кількості фішингових атак за 16 кварталів 2020–2023 років, а також ймовірний прогноз появи зазначених атак за чотири кварталу 2024 року. Для покращення прогнозу, розраховано коефіцієнт що враховує фактор сезонності та виконано кореляційно-регресійний аналіз впливу фішингових атак на загальну кількість атак, які були виявлені протягом 2020–2023 років. Виконані розрахунки, свідчать про те що розбіжності прогнозованих значень не значні, наведені результати дозволяють здійснювати вибір оптимальної стратегії щодо виявлення, прогнозування та усунення комп’ютерних атак, які відносяться до фішингу. На основі моделі часових рядів та отриманих розрахунків, зроблено висновок про те, що статистичні методи прогнозування дозволяють побудувати прогноз фішингових атак, надають у подальшому можливість розробляти та опрацьовувати методики протидії зазначеним атакам, планувати заходи щодо підвищення рівня захищеності інформаційних ресурсів.