ФІНАНСОВІ ЗЛОЧИНИ В КІБЕРПРОСТОРІ: РИЗИКИ ТА ЗАГРОЗИ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ НЕЗАКОННИХ ФІНАНСОВИХ АКТИВІВ - Борсуковський, Юрій; Борсуковська, Вікторія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
В даній статті розглянуті питання протидії фінансовим злочинам в кіберпросторі. Кібервідмивання становить значну загрозу для світової фінансової системи, оскільки дозволяє злочинцям приховувати та використовувати доходи від своєї незаконної діяльності. Це також створює виклик для правоохоронних органів, які повинні адаптувати свої методи, щоб не відставати від цифрового ландшафту, що постійно розвивається. Розглянуто питання використання сучасних технологій для здійснення кіберзлочинів з метою порушення, руйнування або створення загроз критичній інфраструктурі та/або поширення страху та паніки з кінцевою метою заподіяння фізичної чи економічної шкоди суспільству чи його народу. Проаналізовано зв’язок з легалізацією фінансових активів у кіберпросторі і кібертероризму. Зазначено, що новий тип тероризму використовує взаємопов’язаність і вразливість цифрових систем і мереж сучасного суспільства для досягнення своїх зловмисних цілей. Протягом останнього десятиліття загроза кібертероризму стає все більш актуальною проблемою як для урядів, так і для бізнесу. Оскільки технології продовжують розвиватися, а все більше ресурсів критично-важливих інфраструктур підключено до світової цифрової мережі, ймовірність того, що кібератаки можуть завдати серйозної шкоди та збоїв, більша, ніж будь-коли раніше. Використання цифрових валют ще більше загострює та поглиблює дані проблеми. Створення цифрових валют на рівні держав дозволяє реалізовувати процедури прямої торгівлі з країнами, які приймають дані платежі без конвертації їх у загально прийняті світові валюти. Це дає можливість створювати механізми для приховування джерела транзакцій. Відповідно постають питання розробки методів і алгоритмів виявлення і проактивної протидії фінансовим злочинам в кіберпросторі, як складової частини загальної системи кібербезпеки інформаційних ресурсів.