ТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ ПОБУДОВИ ВІДМОВОСТІЙКОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ СЕНСОРНОЇ МЕРЕЖІ - Барабаш, Олег; Аушева , Наталія; Складанний, Павло; Іваніченко, Євген; Довженко, Надія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті розглянуто особливості функціонування та сфери застосування сенсорних мереж, що включають моніторинг навколишнього середовища, військові застосування, управління «розумними» будівлями та «смарт» містами. Проаналізовано необхідність забезпечення відмовостійкості та енергоефективності елементів таких мереж. Зазначено, що сучасні сенсорні мережі здатні автономно реагувати на зміни в середовищі розгортання та експлуатації, підтримуючи робочий стан навіть за умов збоїв та перешкод. Досліджено різні методи забезпечення відмовостійкості, серед яких можна виділити використання алгоритмів самоконфігурації, ротацію ролей між датчиками, ієрархічні системи управління вузлами мережі тощо. Підкреслено необхідність створення нових та покращення чинних енергоефективних протоколів, які здатні мінімізувати споживання енергії як окремими вузлами, так і підвищити автономність та більш надійне та безвідмовне функціонування сегментів сенсорної мережі. Проаналізовано вплив зменшення та збільшення кількості вузлів на відмовостійкість мережі та їх здатність до самовідновлення в умовах аномального та зловмисного втручання. Зазначено необхідність вдосконалення механізмів захисту від подібних втручань для підвищення надійності та стійкості мереж. Окремо підкреслено наслідки від зростаючого впливу новітніх загроз та вразливостей на безпеку сенсорних мереж, що вимагає постійного моніторингу, пошуку надійних та продуктивних рішень, оновлення та покращення захисних механізмів. Додатково проаналізовано адаптивні алгоритми управління ресурсами та трафіком, які здатні швидко реагувати на зміни умов експлуатації та запобігати аномаліям інформаційній безпеці. Зазначено, що досягнення високого рівня відмовостійкості та енергоефективності сенсорних мереж є ключовим фактором їх успішного використання в критичних застосуваннях. Проаналізовано перспективи подальших досліджень у галузі енергоефективності та відмовостійкості сенсорних мереж.