КЛАСИФІКАЦІЯ ТА МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФІШИНГОВИХ АТАК - Штонда, Роман; Черниш, Юлія; Терещенко , Тетяна; Терещенко, Катерина; Цикало , Юрій; Поліщук, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Надійна робота мереж передачі даних, комп’ютерних систем та мобільних пристроїв є обов’язковою умовою для ефективного функціонування держави і суспільства, життєдіяльності окремого індивіда. Надійність роботи ключових інформаційних систем загального користування залежить від багатьох чинників: кібератак, збою апаратного та програмного забезпечення, різного роду помилок. Стрімке розширення загроз національній безпеці у XXI ст. покладає на органи держаної влади завдання щодо їх попередження, виявлення та нейтралізації. Кібербезпека все частіше розглядається як фундаментальна проблема держави, що комплексно зачіпає її безпеку, оборону, економіку, майже всі сфери суспільного життя. Інтернет дав потужний поштовх для розвитку масової комунікації, торгівлі та обміну інформацією. Разом з тим сьогодні він є тією сферою, де здійснюється чимало правопорушень. Знеособлений характер цифрової інфраструктури зробив крадіжку ідентичності природним і надзвичайно привабливим проєктом. Кіберзлочинці активно використовують різні засоби викрадення інформації, зокрема фішинг. На сучасному етапі і у подальшій перспективі розвиток як окремих суспільств і держав, так і загалом світу буде здійснюватися відповідно до концепції інформаційного суспільства, що пов’язано з використанням інформаційних і телекомунікаційних технологій у придбанні, зберіганні та обробці інформації у повсякденному житті. Фішинг — це серйозна проблема безпеки в мережі, яка полягає в підробці справжніх веб-сайтів, щоб обдурити користувачів в Інтернеті і вкрасти їх конфіденційну інформацію. Проводячи аналіз даних визначень можна зробити висновок, що «фішинг» можна розглядати по різному, однак основна мета його проведення залишається незмінною — викрадення даних. Практична цінність результатів полягає у можливості використання отриманого класифікатору для подальшого створення програмних рішень для розпізнавання фішингових сайтів. Він, а також набір характеристик може бути впроваджений у антифішингові розширення для браузерів або інші інструменти боротьби з фішингом.