АНАЛІЗ АЛГОРИТМІВ ФОРМУВАННЯ КОДОВИХ КОНСТРУКЦІЙ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ В ІНФОКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - Гаджиєв, Матін; Назаренко, Олександр; Калініна, Тетяна; Кочеткова, Марина; Петрович, Янна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Досягнення найкращих якісних показників передачі по каналах сучасних систем зв’язку завжди має актуальне значення для розробників та користувачів інфокомунікаційних систем. При цьому для забезпечення високої достовірності та продуктивності передачі можна використовувати різні методи кодування та способи перетворення даних, що передаються. Відповідно кожен із запропонованих методів обробки даних має свої переваги та недоліки, що визначає їх привабливість або обмеження застосування для даних, що передаються. У цій роботі проведено аналіз алгоритмів формування сигнальних кодових конструкцій традиційних перешкодостійких позиційних кодів, кодів з парним числом одиниць та 9-елементного коду Хеммінга. Класичне позиційне кодування поступається такими важливими параметрами передачі даних, як інформаційна ємність і ентропія. Однак, у деяких випадках, наприклад коли на результати обчислень якісних параметрів передачі даних значною мірою впливає використовувана мова текстової інформації, що передається, або обсяг аналізованого тексту (вплив швидше за все буде помітний в окремих випадках, а не в загальному), то важливе значення набуває можливість застосування певного/адаптованого типу кодування даних, що передаються. У статті проведено теоретичні дослідження та розраховано основні якісні параметри досліджуваних кодових конструкцій для різних вихідних умов. Проведено порівняльний аналіз та оцінка впливу досліджуваних параметрів на якість передачі даних. Проведені теоретичні дослідження показують, що за певних умов позиційне кодування забезпечує значний виграш за основними якісними показниками обробки даних і може бути успішно застосовано для кодування та передачі цифрових даних по каналах сучасних систем передачі інформації. Для практичного підтвердження достовірності отриманих результатів слід провести відповідні дослідження, наприклад, з імітацією на програмній моделі віртуальної системи передачі з різними принципами кодування на сучасних обчислювальних системах.