ВИКОРИСТАННЯ NON-FUNGIBLE TOKENS ТА БЛОКЧЕЙН ДЛЯ РОЗМЕЖУВАННЯ ДОСТУПУ ДО ДЕРЖАВНИХ РЕЄСТРІВ - Балацька, Валерія; Побережник, Василь; Опірський, Іван (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
В сучасному світі, де цифрові технології відіграють все більш важливу роль у різних аспектах життя, захист даних та забезпечення їх конфіденційності та цілісності стає все більш актуальним завданням. Особливо важливою є ця проблема в контексті державних реєстрів, які містять великий обсяг цінної інформації про громадян, бізнес та інші суб’єкти. Розмежування доступу до державних реєстрів є ключовим завданням для забезпечення безпеки, прозорості та ефективності управління даними в урядових органах. У цьому контексті використання Non-Fungible Tokens (NFT) та технології блокчейну може стати перспективним рішенням. Ця стаття розглядає можливості використання NFT та блокчейну для розмежування доступу до державних реєстрів в Україні. У даній роботі визначаються ключові поняття, такі як NFT, блокчейн, ідентифікація, автентифікація та управління доступом і розглядаються їхні можливі застосування для розмежування доступу до державних реєстрів. Також описується, як використання технологій блокчейну та NFT може стати ключовим рішенням для забезпечення безпеки та ефективності управління державними реєстрами. Блокчейн, як розподілена база даних, забезпечує надійне зберігання історії транзакцій та непереборне шифрування даних. Кожен блок у ланцюжку має унікальний хеш, який зв’язує його з попереднім блоком, що робить будь-яку спробу змінити дані в блоках майже неможливою без виявлення. З іншого боку, NFT можуть служити унікальними цифровими ідентифікаторами, які визначають права доступу до конкретних даних в державних реєстрах. Кожен NFT містить унікальний цифровий підпис, що підтверджує його власність та характеристики, і може бути використаний для точного визначення прав доступу до конкретних даних чи ресурсів. Разом ці технології можуть створити надійну та безпечну інфраструктуру для управління державними реєстрами, забезпечуючи прозорість, конфіденційність та невідворотність транзакцій.