ПОВЕРХНЯ АТАКИ В КОНТЕКСТІ ЇЇ КОРИСТУВАЧІВ («TREAT ACTORS») ДЛЯ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Скіцько, Олексій; Ширшов, Роман (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
сучасному цифровому світі, де інформаційні технології є невід’ємною частиною життя, питання кібербезпеки стає все більш актуальним. Одним із ключових аспектів захисту інформаційних систем є управління поверхнею атаки, яка включає всі можливі точки входу для зловмисників. Формування та управління поверхнею атаки є складним завданням, яке потребує постійної уваги та вдосконалення. Зловмисні актори (загрозливі актори, суб’єкт загрози) (англ. threat actor) відіграють важливу роль у цьому процесі. Вони постійно шукають нові способи проникнення в системи, використовуючи різноманітні методи та техніки. Ці «актори» можуть бути різними за своїм походженням і мотивами: від кіберзлочинців, які переслідують фінансову вигоду, до державних «акторів», які здійснюють шпигунські та саботажні дії. Розуміння типів «зловмисних акторів» та їхніх методів важливо для ефективного управління поверхнею атаки. Зазначене допоможе вчасно виявити та усунути вразливості, покращити конфігурацію систем та мереж, підвищити обізнаність співробітників щодо сучасних кіберзагроз. У статті розглянуто ключові аспекти формування поверхні атаки, звертаючи увагу на роль «зловмисних акторів». Досліджено типи «зловмисних акторів», їхні методи та техніки, сформовано практичні рекомендації щодо зниження ризиків і покращення захисту інформаційних систем. Крім того, важливим є проведення регулярних аудитів безпеки, а також впровадження сучасних технологій захисту, таких як системи виявлення вторгнень, засоби шифрування даних та багатофакторна автентифікація. Таким чином, комплексний підхід до управління поверхнею атаки, який включає розуміння загрозових акторів, використання сучасних технологій захисту та постійне навчання персоналу, є ключовим для ефективного захисту інформаційних систем критичної інфраструктури.