ПРОГРАМНО-АПАРАТНА РЕАЛІЗАЦІЯ АЛГОРИТМУ ШВИДКОЇ ОЦІНКИ ПОТУЖНОСТІ WI-FI СИГНАЛУ В ТОЧКАХ ПРОСТОРУ УРБАНІЗОВАНОГО ПРИМІЩЕННЯ - Крючкова, Лариса; Леонтюк, Нікіта (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У зв’язку з широким використанням безпроводових технологій Wireless Fidelity виникає актуальна проблема забезпечення належного рівня Wi-Fi сигналу в просторі урбанізованих приміщень. Наявність усередині будівлі стін, перегородок, меблів, радіоелектронної апаратури та інших об’єктів ускладнює умови поширення радіохвиль. Основними ефектами, що спостерігаються при поширенні радіохвиль всередині приміщень, є багатопроменевість, обумовлена багаторазовими відбиттями радіохвиль від стін та інших об’єктів, дифракція на численних гострих краях предметів і згасання радіохвиль при поширенні та при проходженні через перешкоди. Для ефективного використання безпроводових мереж у зазначених умовах необхідно мати можливість швидкої оцінки рівня Wi-Fi сигналу в просторі приміщення. Мета публікації — програмно-апаратна реалізація алгоритму швидкої оцінки потужності Wi-Fi сигналу в множині точок простору урбанізованого приміщення. Представлено варіант роботизованої платформи з необхідною електронікою та програмним забезпеченням, здатної автоматично здійснювати швидку оцінку потужності Wi-Fi сигналу в заданій множині точок урбанізованого простору; блок-схему узагальненого алгоритму роботи робота; програмні коди реалізацій функцій робота та алгоритму оцінки потужності Wi-Fi сигналу. Запропонована методика швидкої оцінки потужності Wi-Fi сигналу в точках простору, відокремлених перешкодами з різними коефіцієнтами згасання, характеризується низькими обчислювальними витратами, що з успіхом може бути використано для оптимізації розташування точок доступу в межах приміщення із заданою геометрією і забезпечення стійкого покриття простору приміщення Wi-Fi-сигналом. Подальший технічний прогрес у створенні більш досконалої електроніки дозволить здійснити модифікацію робота для підвищення точності орієнтування у просторі і точності оцінки потужності Wi-Fi-сигналу, що підвищить ефективність його застосування.