АНАЛІЗ МЕТОДІВ І АЛГОРИТМІВ РОЗПІЗНАВАННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗОБРАЖЕНЬ ЗА ЇХ ОКРЕМИМИ ФРАГМЕНТАМИ - Зубик, Людмила; Пужай-Череда , Сергій; Сапельников, Олександр; Калугін, Денис; Котляр, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Розглянуто теоретичні основи побудови систем прийняття рішень на базі результатів розпізнавання зображень, що супроводжуються текстами. Наведено орієнтовну структуру системи розпізнавання зображень. В основу систем розпізнавання зображень покладено виокремлення текстових надписів на наявних фотографіях, їх попередня обробка, виокремлення ізольованих ділянок на зображенні, виконання математичних операцій над окремими групами пікселів для приведення їх до відомих форм і порівняння з ними. Виконано опис різних методів попередньої обробки зображень. Проведено аналіз доцільності застосування таких методів бінаризації зображень як адаптивна бінаризація Бредлі-Рота, медіанна фільтрація, фільтрація Гауса, методи збалансованих гістограм і дисперсій класу, дискримінантний аналіз, логістична, пробіт регресія тощо. Розглянуто різні алгоритми розбиття зображення на окремі ділянки з метою їх подальшого розпізнавання. серед них алгоритм ковзаю чого середнього, алгоритм оцінки ймовірності знаходження об’єкту у виокремленій ділянці, що базується на аналізі меж, Category-independent object proposals, Constrained Parametric Min-Cuts, Multiscale combinatorical grouping, Selective Search тощо. Виконано порівняння різних реалізацій алгоритмів обробки зображень для забезпечення ефективного розпізнавання, класифікації та ідентифікації зображень. Удосконалення окремих реалізацій алгоритмів обробки зображень дозволяє скоротити час їх обробки, що важливо для роботи з великими масивами даних. Основна увага в дослідженні зосереджена на виборі найбільш ефективних методів для розпізнавання надписів на зображеннях, удосконаленні алгоритмів, що їх реалізують, з метою побудови систем розпізнавання, спрямованих на обробку великих масивів даних.