МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ОСНОВІ МЕТОДІВ МІКРОНАВЧАННЯ - Харченко, Олександр; Лягера, Анастасія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У часи, коли досить важко передбачити перешкоди, що можуть постати перед працівниками підприємств всього світу, особливої актуальності набувають засоби, що сприяють налагодженню робочого процесу як в класичних офісних приміщеннях, так і, за необхідності, спрощують перехід в дистанційний формат. Тому, з метою налагодження стабільної роботи за будь-яких умов, існує тенденція постійного розвитку наявних технологічних рішень та підходів до оптимізації і автоматизації рутинних процесів для працівників багатьох сфер і, зокрема, сфери освіти. Також відбувається постійний пошук нових шляхів та методів вирішення задач з урахуванням потреб користувачів та умов, що склалися і це спонукає до подальших досліджень, які можуть спростити та покращити виконання потрібних завдань учасниками освітнього процесу. Відповідно, у статті описано методи підвищення ефективності навчального процесу з урахуванням особливостей формату навчання та підходів, що є найбільш дієвими в умовах, які постійно змінюються. Розглянуто особливості мікронавчання та методи впровадження ключових принципів цієї методики у процесі організації навчально-методичного забезпечення закладу вищої освіти. На основі вищезазначених принципів створено модель інформаційної системи, описано концепцію, функціональні та нефункціональні вимоги до неї, а також побудовано діаграми прецедентів, активностей та послідовностей. Зазначено методи, стратегії та найкращі практики, які допоможуть покращити організацію інформаційного наповнення системи, пришвидшити пошук потрібних матеріалів у випадку необхідності та захистити дані від випадкового або навмисного пошкодження. Висвітлено оптимальні шляхи створення системи з огляду сумісності та способів інтеграції з відомими програмними рішеннями, а також проаналізовано підхід до подальшого розвитку та вдосконалення основних характеристик.