ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТАНЬ З ОЦІНКИ І УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ ТА ФОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ РІВНЯ ЗАХИЩЕНОСТІ - Ткач , Володимир; Шемендюк, Олександр; Чередниченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Відомо, що у сфері управління сектору безпеки і оборони включаються різні ресурси — інформація, особовий склад (персонал), планування, підготовка, ведення бойових дій (операцій), логістика та оперативне забезпечення. Загальновідомим фактором підвищення їх життєво-здатності є ефективне використання інформаційних систем. У зв’язку з появою нових загроз, що постійно змінюються і циркулюють в інформаційних системах, виникла проблема щодо оцінювання і управління ризиками інформаційної безпеки в секторі безпеки і оборони та питання формування показників рівня захищеності інформації. У статті запропоновані: концепція RME, доцільність її впровадження, визначення ризику інформаційної безпеки, розрахунок очікуваного значення результату ризикованої діяльності та що необхідно визначати під час управління ризиками інформаційної безпеки, методика управління ризиками інформаційної безпеки, методи оцінювання ризиків як якісні так і кількісні та порядок визначення очікуваного розміру шкоди( збитку) військової інформації, сформовані інженерні заходи захисту інформації та заходи рівня кваліфікації і надійності персоналу та їх оцінки. Зазначимо, що вказані вище задачі можна досягти за рахунок застосування успішного та ефективного управління ризиками, уточнення органам управління порядку оцінювання інформаційної захищеності, обов’язків з визначення та застосування процесу оброблення ризиків інформаційної безпеки. Передбачається, що запропоновані дослідження з питання оцінки і управління ризиками інформаційної захищеності, формування рівня захищеності інформації, дозволять визначити, найбільш доцільний підхід з питань оцінювання системи захисту інформації, які можуть бути враховані в практичній роботі. Реалізація запланованого підходу дозволить значно покращити процес оцінювання ризиків інформаційної безпеки, порівнювати різні шкоди і ймовірності, формувати показники та критерії рівня інформаційної захищеності і, як наслідок, може стати основою для оцінки і управління ризиками та формування показників рівня захищеності інформації.