РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОТОКОЛУ ШИФРУВАННЯ XTEA НА БАЗІ БЕЗПРОВОДОВИХ СИСТЕМ СТАНДАРТУ IEEE 802.15.4 - Kurbanmuradov, Davyd; Sokolov, Volodymyr; Astapenya, Volodymyr (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
У роботі вирішене завдання безпечності передачі даних в системах типу IEEE 802.15.4 на пристроях Pololu Wixel, наведені приклади апаратно-програмної реалізації шифрування і розшифрування різними пристроями на одній платформі. Запропоновані підходи можуть бути використані при розробці, впровадженні та експлуатації безпроводових корпоративних, промислових та персональних систем. Можливі напрямки розвитку цієї роботи пов’язані з виконанням досліджень щодо удосконалення алгоритмів шифрування (збільшення довжини ключа, використання асиметричних шифрів тощо), порівняння їх продуктивності та реалізація повноцінного протоколу обміну даними. В ході проведеної роботи виявилися проблеми в реалізації алгоритмів шифрування на малопотужних процесорах. Підчас роботи було вирішено ряд проблем, пов’язаних зі зведенням типів, адресацією, просторами пам’яті, переповненням буферу та іншими. Вирішені питання з узгодженням роботи приймача та передавача. Основне завдання роботи — побудова захищеного каналу зв’язку методом шифрування даних у каналі — було вирішено і отримана прошивка і прикладне програмне забезпечення для повноцінної перевірки роботи пристроїв. Також дана робота має великий прикладний потенціал, так як впровадження шифрування в існуючі системи незначним чином вплине на реалізацію і не вплине на кошторис проектів, але різко підвищить безпечність передавання даних в цих мережах. Запропоновані підходи можуть бути використані при розробці, впровадженні та експлуатації безпроводових корпоративних, промислових та персональних систем. Продовженням даної роботи може бути перевірка роботоспроможності інших протоколів на даному та аналогічному апаратному забезпеченні для систем, що можуть бути вбудовані в проекти обміну даними у безпроводових каналах зв’язку ближньої дії різних стандартів.