НЕБЕЗПЕКА ВИКОРИСТАННЯ TELEGRAM ТА ЙОГО ВПЛИВ НА УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО - Запорожець, Валентина; Опірський, Іван (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Стаття присвячена огляду багатоплатформового месенджера Telegram, дослідженню використання та огляду причин його надзвичайної популярності в Україні та наданню детальних методичних рекомендацій із забезпечення безпеки персональних даних користувачів у відповідності з останніми практиками у сфері кіберзахисту. В даній статті висвітлені основні проблеми популярного месенджера, починаючи з окремих пунктів політики конфіденційності цього застосунку, на прикладах показано, як йде збір конфіденційної інформації користувачів в сучасному цифровому середовищі через різноманітні чат-боти та інформаційні канали, показаний небезпечний вплив таких каналів на формування політичної думки українського суспільства; зроблений огляд власного алгоритму шифрування Telegram MTProto для звичайних чатів та секретних чатів з наскрізним шифруванням та визначено проблеми, пов’язані з шифруванням інформації на серверах компанії. Основну увагу стаття приділяє важливості захисту конфіденційних даних власників облікових записів месенджера Telegram. Зберігання та обробка даних такого виду потребує високого рівня безпеки, оскільки їхній несанкціонований витік чи порушення цілісності може призвести до викрадення іншого роду інформації, а також до втрати довіри користувачів. Досліджуються основні проблеми, з якими зіштовхуються користувачі застосунку Telegram у сфері кібербезпеки, та запропоновані ефективні підходи до їхнього вирішення шляхом безпечного мануального налаштування Telegram, а також надані рекомендації щодо коректного поводження з особистими даними користувачів з метою збереження їх конфіденційності та цілісності. Такий підхід дозволяє адаптуватися до постійно змінного оточення кіберзагроз і підвищує рівень захисту персональних даних фізичних осіб. Таким чином, аналізуючи перелічені вище аспекти, стаття надає читачам усвідомлення про небезпеку користування застосунком Тelegram під час повномасштабної війни в Україні, допомагає усвідомити сучасні виклики в галузі кіберзахисту та надає детальні рекомендації для протидії цим викликам.