ВИБІР ОПЕРАТОРІВ АГРЕГУВАННЯ ДЛЯ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОЇ ОЦІНКИ ПРИДАТНОСТІ ТЕРИТОРІЙ - Kuznichenko, Svitlana; Buchynska, Iryna (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
У статті розглядаються питання підвищення адекватності та обґрунтованості результатів виконання згортки оцінок критеріїв в узагальнену оцінку при проведенні багатокритеріального аналізу придатності територій шляхом вибору відповідного типу оператора агрегування, який може бути виконаний у середовищі ГІС та володіє властивостями, що дозволяють найбільш повно формалізувати експертні знання про особливості даної прикладної області. На основі аналізу причин виникнення нечіткості інформації в багатокритеріальних моделях прийняття рішень сформульовані властивості, якими повинен володіти оператор агрегування. Проведено порівняльний аналіз різних операторів агрегування для побудови комплексних карт придатності територій. Досліджені особливості виконання операторів агрегування: мінімум, максимум, середнє арифметичне, зважена сума, OWA оператор Ягера. Показано, що найбільш обґрунтованим вибором є використання OWA оператор Ягера з нечіткими квантифікаторами, який дозволяє представити експертну інформацію про допустиму форму компромісу між оцінками за окремими критеріями. Запропоновано використання сімейства RIM квантифікаторов для формалізації ставлення ОПР до ризику при прийнятті рішення. Наведено приклад застосування OWA оператора Ягера з нечіткими квантифікаторами для розрахунку згортки оцінок критеріїв. Показано, що OWA оператор Ягера з нечіткими квантифікаторами є універсальним оператором агрегування, тому що має здатність реалізовувати широкий спектр стратегій прийняття рішення: окремими випадками його є оператори мінімуму, максимуму та зваженої суми.