ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ ТА БЕЗПЕКА ОБМІНУ ДАНИМИ В БЕЗПРОВОДОВИХ МОБІЛЬНИХ МЕРЕЖАХ З АВТЕНТИФІКАЦІЄЮ І ПРОТОКОЛАМИ ОБМІНУ КЛЮЧАМИ - Костюк , Юлія; Бебешко, Богдан; Крючкова, Лариса; Литвинов, Валерій; Оксанич, Ірина; Складанний, Павло; Хорольська, Карина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Мобільність користувачів, передача сигналів через кіберпростір та необхідність низького споживання енергії мобільними пристроями спричиняють виникнення численних нових проблем, пов’язаних із захистом інформації у безпроводових мобільних мережах. Забезпечення надійного і безпечного інформаційного обміну в таких мережах є критично важливим, оскільки багато в чому залежить від рівня захищеності ключової інформації, яка використовується для автентифікації користувачів мережі та шифрування даних, що передаються мережею. У статті розглянуто протокол, що забезпечує ефективну автентифікацію та безпеку у мобільних мережах, орієнтуючись на використання блокового шифру як основного алгоритму для шифрування з секретним ключем та базового шифру для хеш-функцій. Протокол передбачає мінімальні вимоги до учасників мережі, зокрема необхідність знання лише відкритого параметра та відкритого ключа центру сертифікації, що значно спрощує його впровадження та підвищує надійність. Додатково, в статті аналізується вплив протоколу на загальну безпеку та стійкість мобільних мереж до різноманітних загроз, включаючи кібератаки на протокол обміну ключами, спроби компрометації інформації під час її передачі, а також роль криптографії в цьому контексті. Особливу увагу приділено ролі центру управління ключами та криптосистем у забезпеченні захисту інформації та зниженні ризиків, пов’язаних з несанкціонованим доступом до даних у безпроводових мобільних мережах.