КІЛЬКІСНА МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ РИЗИКІВ КІБЕРБЕЗПЕКИ ПРИ ВІДСУТНОСТІ ФІНАНСОВИХ ДАНИХ ПРО ВТРАТИ - Байдур, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі оцінки ризиків кібербезпеки в інформаційно-комунікаційних системах військового призначення в умовах агресивної війни, коли неможливо оцінити потенційні збитки у грошовому еквіваленті та із враховуванням специфіки гібридних загроз. У вступі статті обговорюється актуальність проблеми та підкреслюється необхідність проактивної стратегії кібероборони, важливість своєчасної оцінки ризиків, особливо в умовах активного застосування противником кіберзброї. Особлива увага приділяється неможливості оцінити потенційні втрати від кібератак у грошовому еквіваленті, що зумовлює необхідність нових підходів до оцінки ризиків. Розділ «Особливості оцінки ризиків кібербезпеки ІКС ВП України» аналізує існуючі стандарти та методології, такі як стандарти групи ДСТУ ISO/IEC 27000, а також актуальні методології оцінки ризиків кібербезпеки та виявляє обмеження їх застосування в умовах ведення війни. В розділі підкреслюється важливість автоматизації процесу оцінки ризиків для забезпечення швидкої реакції на кіберзагрози. Розглядаються переваги кількісних моделей оцінки ризиків над якісними, особливо в контексті військових інформаційно-комунікаційних систем. У наступних розділах детально розглядаються ключові процеси оцінки ризиків згідно з ДСТУ ISO/IEC 27005:2023 та згідно актуальних методологій. Проводиться порівняльний аналіз методологій OCTAVE, NIST, COBIT, TARA та FAIR з точки зору їх придатності для потреб ЗСУ. Обговорюються переваги та недоліки кожної методології, та обґрунтовується необхідність розробки нової методології на основі OpenFAIR (відкритої версії методології FAIR), адаптованої до специфіки інформаційно-комунікаційних системах військового призначення та реалій гібридної війни. Результат досліджень представлений у вигляди діаграми діяльності алгоритму оцінки ризиків кібербезпеки в інформаційно-комунікаційних системах військового призначення та детальний опис цих кроків з акцентом на відмінності від методології OpenFAIR У розділі «Висновки» підводяться підсумки проведеної роботи і формуються пропозиції для подальших досліджень.