АДАПТАЦІЯ МОДЕЛІ КУРАМОТО ДЛЯ АНАЛІЗУ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Дмитрієнко, Катерина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті запропоновано підхід до модифікації моделі Курамото, який дозволяє застосувати її для аналізу розповсюдження інформації в соціальних мережах, що, в свою чергу, надає можливість вивчати такі явища, як формування консенсусу, коли групи користувачів сходяться на спільній думці, поширення інновацій та утворення громадської думки з певного приводу. Представлено спрощений і класичний підходи до моделювання взаємодій між користувачами, де осцилятори символізують окремих учасників, а їхні частоти — поточний стан прийняття інформації. Частота може відображати початкову думку користувача, коли чим ближчі частоти двох користувачів, тим ближчі їхні початкові погляди, та схильність до зміни думки, коли чим більша амплітуда коливань, тим більш користувач схильний змінювати свою думку під впливом інших. Основними параметрами моделі при цьому є сила зв’язку (наскільки сильно один користувач впливає на іншого), частота природних коливань (початкова думка користувача), шум ( випадкові фактори, які можуть впливати на думку користувача). Висвітлено переваги кожного варіанту моделі для різних сценаріїв мережевої взаємодії. Класична модель, що використовується для опису синхронізації в динамічних системах, застосовується для дослідження взаємодії між користувачами соціальних мереж. Модифікована модель враховує індивідуальні властивості користувачів, їхні темпи поширення інформації та характер взаємодії з іншими учасниками мережі. Для точнішого моделювання соціальних процесів модель Курамото може бути розширена за рахунок врахування гетерогенності користувачів, оскільки різні користувачі можуть мати різну схильність до впливу та різну кількість зв’язків, введення динамічних зв’язків, оскільки структура соціальної мережі може змінюватися з часом, та врахування неоднорідності інформації в контексті її впливу на користувачів.