МЕТОДИ АНАЛІЗУ ПРИРОДНОЇ МОВИ ТА ЗАСТОСУВАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ В КІБЕРБЕЗПЕЦІ - Іосіфов, Євген; Соколов, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Робота підкреслює актуальність обробки природної мови (від англ. Natural Language Processing, NLP) у сучасному світі, зокрема через постійне зростання обсягів текстових даних у соціальних мережах, електронній комерції та онлайн-медіа. Автори зазначають, що ефективна обробка таких даних є критично важливою для бізнесу та державного управління, оскільки дозволяє генерувати нові знання, прогнозувати тренди та ухвалювати обґрунтовані рішення. NLP також робить вагомий внесок у підвищення ефективності роботи організацій за рахунок автоматизації обробки текстової інформації (наприклад, в системах підтримки клієнтів та аналізі відгуків). Крім цього, стаття наголошує на значних перспективах застосування NLP у сфері кібербезпеки. Зокрема, NLP використовується для автоматичного виявлення аномалій, моніторингу мережевого трафіку та виявлення фішингових атак. Для таких задач застосовуються глибинні моделі (наприклад, RNN, LSTM, CNN), а також новітні архітектури трансформерів, які здатні опрацьовувати великі обсяги інформації у реальному часі. Робота також порушує важливі питання, пов’язані з викликами сучасного NLP, серед яких — необхідність великих обчислювальних ресурсів, багатомовність, проблеми інтерпретації моделей та етичні аспекти, такі як упередженість та конфіденційність. На завершення, автори відзначають перспективи розвитку NLP, включно з дослідженням ефективніших алгоритмів для зменшення ресурсозатратності моделей, створенням більш інтерпретованих моделей, які зможуть пояснювати свої рішення, а також розробкою методів для підтримки низькоресурсних мов, що допоможе розширити використання NLP-технологій у глобальному масштабі. NLP є однією з найдинамічніших та найважливіших галузей штучного інтелекту, що дозволяє комп’ютерам розуміти, інтерпретувати та генерувати людську мову. У цій статті ми проводимо детальний огляд сучасних методів та технологій у сфері NLP, аналізуючи останні наукові статті та дослідження. Ми розглядаємо розвиток технологій, їх актуальність та новизну, а також глибоко аналізуємо проблематику та недоліки існуючих підходів. Окрім того, ми порівнюємо ефективність різних методів та надаємо рекомендації для майбутніх досліджень.