ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ВПЛИВІВ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Ткаченко, Олександр; Ільєнко, Анна; Улічев, Олександр; Мелешко, Єлизавета; Смірнов, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У даній роботі досліджуються правові аспекти регулювання інформаційних впливів у соціальних мережах, що набувають особливого значення в умовах сучасних цифрових викликів. Автори розглядають міжнародне та національне законодавство, зокрема нормативні акти Європейського Союзу, США, Китаю та Австралії, аналізуючи підходи різних країн до контролю інформаційних потоків, забезпечення свободи слова, захисту даних користувачів та відповідальності онлайн-платформ. Стаття підкреслює важливість збалансованої правової системи, яка сприяла б збереженню демократичних свобод і водночас забезпечувала інформаційну безпеку, захищаючи вразливі групи населення, зокрема дітей. Ідеальна правова система повинна включати заходи з контролю дезінформації, забезпечення прозорості політичної реклами, захисту персональних даних та відповідальності соціальних платформ. Особлива увага має бути зосереджена на захисті вразливих груп, таких як діти, та на боротьбі з мовою ненависті. Комплексний підхід, що передбачає поєднання законодавчих змін, просвітницьких заходів та співпраці з технологічними компаніями, є необхідним для створення безпечного онлайн-середовища. Висновки авторів підтверджують необхідність постійної адаптації законодавства до швидко змінюваних умов інформаційного середовища. Рекомендується впроваджувати ефективні правові заходи для протидії інформаційним загрозам і дезінформації, а також забезпечувати міжнародну співпрацю для узгодження правових стандартів. Перспективним є вивчення методів підвищення прозорості алгоритмів, що формують інформаційний простір користувачів, задля зменшення їхнього впливу на сприйняття інформації та поведінку. Подальші дослідження мають на меті оцінку ефективності існуючих правових норм та розробку стратегій їх адаптації у різних соціокультурних контекстах.