МЕТОДИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЯХ IOT - Олійник, Ярослав; Платоненко, Артем; Черевик , В’ячеслав; Ворохоб, Максим; Шевчук, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У даній роботі розглянуті сучасні IoT-системи, які є невід’ємною частиною технологічного прогресу. Вони знайшли застосування у промисловості, транспорті, системах розумних будинків та інших технічних сферах. Проте, велика кількість підключених пристроїв, їхні обмежені обчислювальні ресурси та залежність від бездротових мереж роблять дані системи надзвичайно вразливими до атак, спрямованих на порушення конфіденційності, цілісності та доступності даних. У статті розглядається метод захисту інформації в IoT-системах, який враховує вразливості бездротових мереж і пристроїв, таких як IP-камери. Оскільки більшість IoT-пристроїв працюють у бездротових мережах, що робить їх особливо вразливими до атак типу відмови в обслуговуванні. Завдяки застосуванню багаторівневої автентифікації (використання паролів і двофакторної автентифікації), що дозволило знизити ризик несанкціонованого доступу до пристрою. Розглянуто метод захисту інформації для IoT-систем, який враховує специфічні вразливості та загрози, характерні для цих технологій. Досліджено загрози, зокрема атаки з використанням WiFi-jammer, які спричиняють відмову в обслуговуванні, та компрометацію RTSP-потоків відео. Запропонований метод захисту інформації передбачає багаторівневий підхід, який включає шифрування даних, частотне перемикання для уникнення блокування сигналів та механізми захисту RTSP-потоків. Даний метод захисту інформації має велике практичне значення, оскільки може бути застосований для забезпечення безпеки в широкому спектрі IoT-систем. Експериментальна перевірка, що була реалізована на прикладі бездротової IP-камери TP-Link Tapo C100 продемонструвала ефективність запропонованих рішень у зниженні впливу атак та забезпеченні надійного функціонування IoT-пристроїв. У рамках проведеного дослідження було досягнуто комплексного розуміння вразливостей IoT-систем перед атаками на основі WiFi jammer, а також розроблено ефективні заходи захисту для забезпечення стабільності та безпеки таких систем. Подальші дослідження дозволять удосконалити існуючі методи захисту та розширити можливості для їх інтеграції в більш складні та масштабні IoT-системи.