ІНТЕГРАЦІЯ IОT ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТРАНСПОРТНІ СИСТЕМИ - Довженко, Надія; Мазур, Наталія; Костюк, Юлія; Рзаєва, Світлана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті детально проаналізовано концептуальні та практичні особливості інтеграції інтелектуальних транспортних систем (ІТС) у міське середовище з акцентом на використанні технологій Інтернету речей (IoT), штучного інтелекту (ШІ) та периферійних обчислень. Розроблено концептуальну модель ІТС, яка забезпечує не лише збір та обробку сенсорних даних в режимі реального часу, а й підтримку динамічного прийняття рішень на основі аналітики великих даних. Проаналізовано багаторівневу архітектуру ІТС, що передбачає використання сучасних алгоритмів оптимізації, прогнозування та кластеризації для підвищення адаптивності управління дорожнім трафіком, мінімізації заторів та зниження викидів CO₂. Наведено приклади успішного впровадження ІТС у провідних містах світу, які демонструють позитивний вплив на збільшення пропускної здатності транспортних артерій, зменшення рівня аварійності та покращення екологічної ситуації. Особливу увагу приділено питанням забезпечення кібербезпеки, яка є критичною для стабільного та надійного функціонування ІТС. Проаналізовано потенційні загрози, пов’язані з несанкціонованим доступом до системних ресурсів, і запропоновано впровадження передових механізмів шифрування, багатофакторної автентифікації та блокчейн-технологій для забезпечення цілісності та конфіденційності даних. Окремий акцент зроблено на розробці ефективних алгоритмів виявлення аномалій, здатних вчасно реагувати на нестандартні ситуації, такі як дорожньо-транспортні пригоди або раптові зміни у транспортних потоках. Це забезпечує стійкість і гнучкість системи в умовах динамічного міського середовища. Підкреслено перспективи подальшого розвитку ІТС через глибшу інтеграцію периферійних обчислень, технологій Big Data та ШІ, що сприятиме підвищенню загальної ефективності, безпеки та адаптивності міської транспортної інфраструктури. Запропонована модель ІТС враховує енергоефективність, дозволяє прогнозувати транспортні потоки з високою точністю і гарантує екологічну сталість в умовах урбанізованого простору. У статті також наведено практичні рекомендації щодо впровадження розробленої ІТС, здатної еволюційно розвиватися та адаптуватися до змін інтенсивності руху, інфраструктурних обмежень і вимог екологічної безпеки.