МЕТОДИКА ЗАХИСТУ GRID-СЕРЕДОВИЩА ВІД ШКІДЛИВОГО КОДУ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ - Костюк, Юлія; Довженко, Надія; Мазур, Наталія; Складанний, Павло; Рзаєва, Світлана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена захисту Grid-середовищ від шкідливого коду, який може бути інтегрований під час виконання обчислювальних завдань. Визначено основні проблеми, зокрема високі ризики зловмисного втручання, що можуть порушити роботу обчислювальних вузлів або паралізувати всю систему. Окремо розглянуто проблему поширення шкідливого коду, що може вивести вузли з ладу. Запропоновано методику захисту, що базується на автоматичній верифікації вихідного коду, яка дозволяє виявляти шкідливі програми до їх виконання без значного впливу на продуктивність. Розглянуто підходи до виявлення загроз, зокрема статичний і динамічний аналіз коду, а також використання алгоритмів машинного навчання для прогнозування атак. Інтеграція таких методик підвищить безпеку Grid-середовищ і сприятиме їхньому застосуванню в науці та промисловості. Модель управління пам’яттю описує комірки, що можуть бути в станах: вільна, виділена або помилкова, і враховує необхідність захисту пам’яті від несанкціонованого доступу. Перехід між станами здійснюється через визначені операції, що забезпечують безпеку даних. Архітектура захисту включає безпечну бібліотеку, модуль динамічної верифікації та монітор звернень, що дає змогу ефективно моніторити і захищати систему від шкідливого програмного забезпечення. Стратегія безпеки базується на адаптивному управлінні політиками та статичній верифікації для запобігання загрозам, підвищуючи стійкість до кіберзагроз у реальному часі.