СУЧАСНІ КІБЕРЗАГРОЗИ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ ТА СВІТУ - Ільєнко, Анна; Телющенко, Валентина; Дубчак , Олена (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Критична інфраструктура є основою стабільного функціонування держави та суспільства, однак її залежність від цифрових технологій робить її вразливою до кіберзагроз. У 2024 році було зафіксовано понад 3 мільйони подій інформаційної безпеки, серед яких 28 тисяч були класифіковані як критичні, що вимагає глибокого аналізу та розробки нових підходів до управління ризиками. У цій статті розглядаються сучасні кіберзагрози для критичної інфраструктури, включаючи кібершпигунство, викрадення коштів, інформаційно-психологічні операції та атаки на промислові системи. На основі аналізу було виділено основні типи атак: програми-вимагачі, DDoS-атаки, соціальна інженерія та експлойти нульового дня. Особливу увагу приділено секторам енергетики, транспорту, фінансів і цифрової інфраструктури, які є найуразливішими до атак. Стаття також містить аналіз міжнародного досвіду та стандартів, таких як ENISA Threat Landscape та директива NIS2, що демонструють ефективні практики забезпечення кібербезпеки. Аналіз міжнародного досвіду демонструє, що ефективний кіберзахист потребує багаторівневого підходу. Це включає моніторинг мереж у реальному часі, автоматизовані інструменти управління вразливостями, удосконалення систем оцінки ризиків, впровадження багатофакторної автентифікації та підвищення кіберобізнаності персоналу. Використання інноваційних підходів дозволить значно зменшити вплив кіберзагроз та забезпечити безперервну роботу критичної інфраструктури. Результати цього дослідження вказують на важливість інтеграції сучасних підходів та технологій у системи захисту критичної інфраструктури, що дозволить мінімізувати ризики та забезпечити стабільність функціонування ключових секторів держави.