МЕТОД КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ РИЗИКІВ КІБЕРБЕЗПЕКИ В РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - Палко, Дмитро; Мирутенко, Лариса (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Оцінка та аналіз ризиків кібербезпеки є важливим елементом для побудови ефективної системи управління ІБ. Висока складність та масштабованість архітектури сучасних розподілених систем, різнорідність обладнання та інфраструктури, а також постійні зміни конфігурації та масштабування середовища породжують ряд проблем, повʼязаних зі збором та аналізом інформації для оцінки ризиків, необхідністю оперативної обробки великих масивів складних за структурою та гетерогенних за природою даних, що надходять із диференційованих систем безпеки та моніторингу, журналів подій, аудиторських звітів та інших джерел, а також відсутністю єдиного формату їх представлення. Обмеженість наявних стандартів та методологій в динамічних умовах сучасних РІС, їх концептуальний характер і складність практичної імплементації та застосування, вимагає розробки гнучких методологічних та технологічних рішень для аналізу кіберризиків, які б інтегрували переваги існуючих підходів, забезпечували автоматизацію обчислень і враховували динамічні аспекти розподіленого середовища. У дослідженні представлено комплексний адаптивний метод кількісної оцінки ризиків кібербезпеки в розподілених інформаційних системах, що є актуальним з точки зору забезпечення ефективності застосування в динамічних умовах складних багатокомпонентних та масштабованих РІС. Запропонований метод, інтегруючи метрико-орієнтовний підхід на основі врахування результатів комплексу нейромережевих моделей оцінки безпекових показників стану інфраструктури РІС та метрик контролю відповідності нормативно-правовій базі і вимогам провідних стандартів ІБ, надає можливість створити масштабовану та динамічну систему управління кіберризиками, що ефективно реагує на сучасні загрози в РІС та відкриває можливості для комплексного впровадження інтелектуальних систем управління інформаційною безпекою в процеси ризик-менеджменту.