ФІШИНГОВІ АТАКИ НА ЗАШИФРОВАНІ МЕСЕНДЖЕРИ: МЕТОДИ, РИЗИКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗАХИСТУ (НА ПРИКЛАДІ МЕСЕНДЖЕРА SIGNAL) - Прокопович-Ткаченко, Дмитро; Звєрєв, Володимир; Бушков, Валерій; Хрушков , Борис (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У даній статті проаналізовано методи фішингових атак, що становлять серйозну загрозу для зашифрованих мобільних месенджерів, зокрема Signal. Особливу увагу приділено новітнім технікам, які застосовують російські хакери, пов’язані з ГРУ РФ, із використанням підроблених QR-кодів. Продемонстровано, яким чином зловмисники можуть несанкціоновано прив’язувати додаткові пристрої до облікових записів, здобуваючи можливість відстежувати комунікацію користувачів у режимі реального часу. Досліджено ефективність різних заходів безпеки, включно з оновленнями безпеки від розробників Signal, двофакторною автентифікацією, застосуванням комплексного захисту операційних систем та використанням інструментів на зразок Google Play Protect. Наведені результати дозволяють дійти висновків про необхідність підвищеної уваги до верифікації QR-кодів та постійної перевірки списку прив’язаних пристроїв. Практичні рекомендації, запропоновані в цій роботі, спрямовано на зниження ризику компрометації облікових записів, захист конфіденційної інформації та підвищення загального рівня кібербезпеки користувачів. Представлено також перспективи удосконалення системи безпеки месенджерів, які можуть бути корисними для розробників, державних органів та фахівців з інформаційної безпеки. Додатково розглянуто потенційні виклики, пов’язані з інтеграцією новітніх технологій безпеки, а також можливості адаптації традиційних підходів до сучасних кіберзагроз. Таким чином, проведене дослідження робить вагомий внесок у формування сучасної методології протидії фішинговим атакам, визначає напрями подальших робіт у галузі розробки та впровадження захисних технологій для мобільних платформ, що гарантуватимуть вищий рівень приватності та безпеки користувачів у цифровому середовищі