ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ У КІБЕРБЕЗПЕЦІ - Лучик, Світлана; Манжай, Олександр; Носов, Віталій; Лучик, Василь (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
В статті досліджуються гендерні аспекти у вітчизняній сфері кібербезпеки. Недостатній рівень представництва жінок в даній галузі спричинено невеликою кількістю дівчат і жінок, які вибирали цю сферу діяльності для навчання та професійної реалізації в силу недостатньої поінформованості про неї, різних стереотипів та упереджень. Однак тривала повномасштабна війна в Україні, її гібридний характер, поширення гендерної дезінформації, демографічна криза, дефіцит робочої сили на ринку праці, що мають місце в країні, вимагають розширення участі жінок в питаннях протидії кіберзлочинності та посилення кіберстійкості держави. Проведене авторами дослідження базується на аналізі чинного міжнародного та національного законодавства щодо гендерної рівності в країні і, зокрема, в секторі оборони та безпеки, а також сучасних публікацій зарубіжних та українських науковців і дослідників. Кількісний аналіз гендерних аспектів в сфері кібербезпеки, зокрема, в питаннях зайнятості та освіти, здійснений на основі даних Державної служби статистики України. Результати дослідження показали, що саме воєнний стан в країні та мобілізація чоловіків змусили жінок замінити їх в ряді професій. Суттєво зросло представництво жінок у секторі безпеки та оборони, що позитивно впливає на загальний рівень безпеки у суспільстві. Поступово збільшується кількість жінок, які вибирають професії з сфери кібербезпеки, що дає надії на подальше їх там працевлаштування. З метою просування гендерної рівності в кібербезпеці, розширення професійної реалізації жінок у цій сфері автори рекомендують роботодавцям більш різноманітно та інклюзивно використовувати наявний високий освітній потенціал жінок і дівчат, їх здатність швидко навчатися та адаптуватися до змін, наявність цифрових навичок та рівень доступу до Інтернету. Для подолання перешкод у майбутній професійній реалізації формувати у студенток більше практичних навичок, відточувати здатність мислити нестандартно, вчити працювати з людьми.