ГРАФОВИЙ АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ У TELEGRAM ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ЗАГРОЗ В ЗАДАЧАХ КІБЕРБЕЗПЕКИ - Чорний, Анатолій; Стьопочкіна, Ірина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Ця робота досліджує сучасні методи аналізу інформаційних потоків у месенджерах, підкреслюючи їхню роль у забезпеченні кібербезпеки. У дослідженні порівнюються різні підходи, зокрема збирання даних за допомогою API, використання графових та реляційних баз даних, а також автоматизація збору відкритих даних. Особлива увага приділяється теоретичним засадам аналізу інформаційних потоків, зосереджуючись на концепції соціального графа та його застосуванні для моделювання поширення інформації в мережах. Розглядаються переваги графових баз даних для виявлення, візуалізації та аналізу мереж поширення інформації, що підкреслює їхню ефективність у виявленні прихованих зв’язків між каналами. Розроблено прототип системи автоматизованого збору відкритих даних, що інтегрує методи вилучення, обробки та структурування інформації з платформ месенджерів. Запропонована система поєднує графові та реляційні підходи для підвищення точності та ефективності виявлення взаємозв’язків між комунікаційними каналами. Проведено серію комп’ютерних експериментів для перевірки ефективності розроблених алгоритмів і програмних прототипів. Результати підтверджують, що комбіноване використання цих методів значно покращує можливості ідентифікації інформаційних загроз, включаючи дезінформаційні кампанії, автоматизовану активність ботів і координовані атаки в екосистемах месенджерів. Наведено практичні рекомендації щодо впровадження цих підходів у завданнях кібербезпеки. Зокрема, окреслено стратегії для покращення моніторингу та виявлення шкідливої інформаційної діяльності, оптимізації процесів збору та аналізу даних, а також використання графових методів для підвищення ситуаційної обізнаності в цифрових комунікаційних середовищах. Отримані результати сприяють подальшому розвитку сучасних рішень у сфері кібербезпеки, спрямованих на мінімізацію ризиків, пов’язаних із сучасними загрозами інформаційної війни.