ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ ЗАГРОЗИ В СУЧАСНИХ КОНФЛІКТАХ: АНАЛІЗ ХАРАКТЕРИСТИК ДЖЕРЕЛ РЕБ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМ ЗАСОБІВ УРАЖЕНЯ - Бибик, Роман; Опірський, Іван (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджуються електромагнітні загрози, що виникають у сучасних військових конфліктах, зокрема ті, що створюються засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Проаналізовано основні типи загроз, до яких належать заглушення, спотворення сигналу та перехоплення інформації. Розглянуто технічні характеристики джерел РЕБ, такі як частотний діапазон, потужність випромінювання, мобільність і функціональні можливості. Особливу увагу приділено впливу засобів РЕБ на ефективність сучасних систем ураження, включаючи системи протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати та високоточне озброєння. Окреслено методи протидії електромагнітним загрозам, які включають використання штучного інтелекту для адаптивного управління, застосування завадостійких технологій і впровадження новітніх засобів захисту апаратури. Проаналізовано перспективи розвитку технологій РЕБ, включаючи інтеграцію з автоматизованими системами та створення багатофункціональних платформ. У висновках наведено рекомендації щодо підвищення стійкості систем ураження до впливу засобів РЕБ, а також визначено напрями подальших досліджень у цій сфері.