ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИБОРУ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ НА ОСНОВІ ЕВОЛЮЦІЙНОГО АЛГОРИТМУ - Лахно, Валерій; Криворучко, Олена; Каламан, Єрболат (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розроблено програмну реалізацію задачі багатокритеріальної оптимізації вибору засобів захисту інформації (ЗЗІ) для університетської комп’ютерної мережі на основі еволюційного алгоритму NSGA-II. Кібернетичну модель вибору оптимального набору ЗЗІ розглянуто з урахуванням множини критеріїв, включаючи вартість впровадження, рівень надійності та покриття актуальних загроз. Визначено цільові функції оптимізації, кожна з яких є функцією від дискретних змінних, описаних в літературі, і характеризує можливі конфігурації ЗЗІ. При програмній реалізації NSGA-II було реалізовано алгоритм генерації початкової популяції рішень з механізмами кросовера, мутації та селекції, що забезпечує ефективний пошук Парето-оптимальних конфігурацій, а також проведено обчислювальні експерименти, що демонструють вплив параметрів моделі на результат оптимізації, візуалізований на графіках. Отримано фронт Парето, що візуалізує компроміси між вартістю, надійністю та рівнем захисту. Отримані в ході дослідження результати в цілому підтверджують, що використання еволюційного алгоритму NSGA-II дозволяє досягти збалансованих рішень при проєктуванні системи інформаційної безпеки університетської мережі. Програмна реалізація багатокритеріальної оптимізації параметрів ЗЗІ для університетської мережі, представлена в статті, виконана мовою Python з використанням спеціалізованих бібліотек оптимізації та аналізу даних, забезпечуючи відтворюваність обчислювальних експериментів і можливість адаптації алгоритму для різних сценаріїв захисту розподілених обчислювальних систем.